Kjøkkenkranen er en av de mest brukte varene i et hjem. Å endre eller oppgradere den kan gi vasken din en umiddelbar oppdatering som gjør at rommet ser bedre ut og føles mer funksjonelt. Det er mange alternativer der ute, fra enkle til komplekse, for å passe enhver smak og budsjett.

En av de første tingene du bør vurdere er hvordan kranen er bygget. Kroppen er den delen som blander varmt og kaldt vann for å strømme gjennom tuten, og det er to grunnleggende alternativer: enkelthullshuset hvor ventilene er kombinert i en enkelt støping som inkluderer tuten, eller brodesignen der et rør sammenføyning av to separate ventiler blander vannet før det passerer gjennom tuten. Det finnes også forskjellige typer håndtak, som åpner og lukker ventilene for å kontrollere vannstrømmen. Enkeltgrepskraner er enkle å bruke for folk i alle aldre og evner, mens modeller med to håndtak krever litt mer håndstyrke og kan være litt mindre praktiske.

En annen viktig faktor er finishen. Kranfinish kommer i mange forskjellige farger og stiler, fra klassiske standbyer til trendy nye ideer. Noen overflater er lettere å rengjøre enn andre, som rustfritt stål, som motstår rust og tåler fingeravtrykk. Andre finisher er mer dekorative, som kobber eller messing, og gir rommet et varmt utseende. Det er til og med noen finisher som blander et tradisjonelt utseende med et moderne preg, for eksempel børstet bronse eller matt sort.

Det finnes også mange typer tuter og kranhåndtak. For eksempel er det nedtrekkbare kraner som gjør det lettere å få vann inn i hvert hjørne av vasken for mer effektiv rengjøring. Det finnes også kraner som sprayer i en bred eller konsentrert strøm, for å hjelpe med oppgaver som å skylle oppvasken eller lage mat. Du kan også finne modeller med høy svanehalsetut som gir et grasiøst uttrykk til vasken.

De fleste kranene er laget av messing, som er slitesterk og fungerer godt med de fleste typer vasker. Noen er belagt med plast eller en sinklegering, noe som hjelper dem å veie mindre og holde seg kjølige å ta på. Det er mange måter å påføre en finish på kranen, fra gammeldags galvanisering, som innebærer å dyppe armaturet i et bad av oppløste metaller, til mer moderne teknikker, som fysisk dampavsetning (PVD), som bombarderer armaturet med metalliske ioner for å lage et hardt, seigt belegg som ikke trenger en klarlakk.

Det er også flere måter å montere kranen på, blant annet på benkeplaten eller på vaskekummen. Veggmonterte modeller sparer verdifull vaskplass og kan være enklere å installere, men kan kreve profesjonell installasjon fordi de kobles til vannforsyningsrørene under vasken. Noen modeller har snap-fit slangekoblinger og kranbaser som festes for hånd, noe som gjør dem enkle å installere selv. Hvis du foretrekker et mer ferdig utseende, finnes det også kraner som monteres på vaskens bakside.